POČETNA
DOKUMENTI
OBRASCI
LICENCIRANJE
SEMINARI
USAVRŠAVANJE
INSTRUKTORI
OTV. PRVENSTVO ZA KADETE
IZDANJA, ONLINE NARUDŽBA
FOTO GALERIJA
USTROJSTVO
KONTAKT
FIBA LICENCE

IZDAVANJE FIBA-inih TRENERSKIH LICENCI

Dopis FIBA-e:

Predmet: Pravilnik o FIBA licenciranim trenerima

Poštovani Predsjedniče / Tajniče!

Kako smo Vas već informirali, Upravni odbor FIBA-e je prihvatilo Pravilnik za licenciranje trenera koji stupa na snagu od 01.01.2007. godine. U prilogu Vam dostavljamo Pravilnik.
...
Lijepo Vas molimo da učinite slijedeće:
1. Treneri moraju ispuniti obrazac koji dostavljamo, te uz njega priložiti jednu fotografiju u boji (veličina fotografije za putovnicu), na poleđini fotografije napisati ime i prezime, te kopiju putovnice.
2. Molimo da kopirate Obrazac za osobne podatke o treneru koliko Vam je potrebno. Također ga možete skinuti s web stranice www.fiba.com. Samo oni treneri koji su stekli obrazovanje na najvišoj razini i ispunjavaju uvjete propisane od strane nacionalnog saveza*, mogu biti registrirani.
3. Nacionalni savez* treba prikupiti sve Osobne trenerske informativne obrasce, sa slikama i kopijama putovnica i poslati ih na adresu: The FIBA Secretariat, Av. Louis Casai 53, 1216 Cointrin, Geneva, Switzerland. Administrativna pristojba od 10,00 CHF se naplaćuje za svaku prijavu zasebno.

Odobrene licence FIBA dostavlja nacionalnom savezu* koji će ih proslijediti trenerima.

Uz svaku licencu, FIBA besplatno šalje posljednju verziju službenog trenerskog softwarea "Sideline Organizer Standard". Software nudi razne mogućnosti koje treneru mogu olakšati svakodnevni posao i sadrži video isječke svih vještina navedenih u knjizi "Košarka za mlade igrače". Ovaj opsežan kompjutorski program je osmišljen kako bi služio trenerima u organizaciji posla i komunikaciji, ali i analizi njihovog rada tijekom treninga i utakmica.

Uvjereni smo da ćemo razvojem ovog koncepta pridonjeti promociji i učenju košarke na svim razinama. Treneri će imati pristup najmodernijim edukativnim materijalima, koji se sastoje od pisanog dijela, te video i moderne tehnologije.

Za sva ostala pitanja možete se obratiti g. Zoranu Radoviću u FIBA office u Ženevi telefonski na broj 00 41 22 545 0000 ili na e-mail: radovic@fiba.com.

Unaprijed se zahvaljujemo na suradnji.

Odano vaš,

Patrick Baumann
Glavni Tajnik

* Popunjene obrasce potrebno je dostaviti Udruzi hrvatskih košarkaških trenera.

PRAVILNIK

1. Definicija

1.1 Trener je osoba koja priprema momčad i vodi ih na natjecanjima. Posjeduje licencu nacionalnog saveza.

2. Zadaci i obveze nacionalnog saveza

2.1 Svaki nacionalni savez je obvezan imati pravilnik o licenciranju za svoje trenere.

2.2 Svaki nacionalni savez je obvezan imati sistem akreditacija ovisno o stupnju kompetentnosti (kategoriji), u skladu s nacionalnim standardima propisanima od strane nacionalnog saveza (kod nas je to određeno Trenerskom iskaznicom).

2.3 Nacionalni savez je obvezan izvijestiti FIBA-u o imenima trenera koji posjeduju najvišu kategoriju Trenerske iskaznice i mora informirati FIBA-u o svim promjenama krajem svake godine.

3. FIBA-ino odobrenje za trenera

3.1 Trener koji posjeduje najvišu kategoriju potvrđen je od strane nacionalnog saveza i ima pravo biti imenovan kao FIBA licencirani trener.

3.2 Kako bi trener mogao biti imenovan kao FIBA licencirani trener, mora biti uvršten u popis trenera najviše kategorije od strane svojeg nacionalnog saveza.

3.3 Trener može biti na popisu samo one zemlje čiji je državljanin. To ne utječe na njegovo obavljanje trenerskog posla u nekoj drugoj državi, u skladu s pravilima te zemlje.

3.4 Svaki nacionalni savez može imati neograničeni broj FIBA licenciranih trenera.

3.5 Jednom potvrđen naslov FIBA licenciranog trenera vrijedi dok se trener nalazi na popisu , kako je navedeno u stavku 3.2, osim ako FIBA usvoji dodatne propise koji bi zahtijevali ponovno kvalificiranje za FIBA licenciranog trenera.

3.6 Trener mora posjedovati FIBA licencu da bi mogao biti izbornik nacionalne reprezentacije koja se natječe u službenim natjecanjima FIBA-e.

3.7 Trener, kojem je izdana licenca, automatski postaje članom Svjetske udruge košarkaških trenera (WABC).

4. Proces svrstavanja

4.1 Treneri koji se predlažu za FIBA licencu moraju ispuniti obrazac s osobnim podacima (Individual Coach’s Information Form), priložiti jednu sliku u boji veličine kao za putovnicu, fotokopiju putovnice na kojoj je vidljivo ime, prezime, datum rođenja i državljanstvo.

4.2 Administrativna pristojba iznosi 10,00 CHF i prosljeđuje se FIBA-i uz popunjen obrazac s osobnim podacima trenera.

4.3 FIBA će izdati licencu treneru, nakon što dostavi svu potrebnu dokumentaciju navedenu u st. 4.1 i 4.2.

5. Datum kojim Pravilnik stupa na snagu

5.1 Ovaj Pravilnik se počinje primjenjivati od 19.05.2005., osim stavke 3.6 koja ne će biti u upotrebi do 01.01.2007. godine.

22.05.2007..
Popis predstavnika u Skupštini 2016. »
Raspored predavanja - 17.-19.06.2016. »
Poziv za Skupštinu 2016. »
MEĐUNARODNI SEMINAR ZA KOŠARKAŠKE TRENERE »
Web development: Kosarka.hr web team